Linux

Leifs erfaringer med Linux


Jeg begyndte allerede at interessere mig for Linux i begyndelsen af 2000.


Jeg fik en bog om Linux 1.) og jeg installerede Linux på min gamle PC, som også kørte Windows 95.


Jeg blev medlem af Skåne Sjælland Linux User Group forkortet SSLUG. Det er en forening af brugere af styresystemet Linux- en såkaldt Linux-brugergruppe, der primært er for brugere fra Sjælland og Skåne. Og jeg deltog i mange af deres møder i København. Ved en del af møderne kunne man medbringe sin egen PC og få hjælp til installation af Linux eller få løst andre konkrete problemer med Linux og de programmer, der kørte under Linux.  Deres hjemmeside er ikke blevet ajourført i flere år og i skrivende stund er den væk. SSLUG har også en gruppe på facebook, og der er også andre grupper på facebook om Linux.


Det nyeste øverst:


23. april 2025 der blev "hul i gennem" til vores nye 5G router og jeg skulle ændre koder en lang række steder.


14. april fik jeg slettet en gammel Linux version fra harddisken.  Og jeg fik installeret  Linux Mint 22 i stedet på denne partition. Jeg installerede også Thunderbird m.m.


11. februar 2025 installerede jeg Linux Mint 22 på min PC. Den kom fra Linux Welt 6/2024 DVD. Desværre var jeg uopmærksom, så den endte på en USB-RAM i stedet for på en partition på harddisken.  Jeg installerede mail-programmet 

Thunderbird 128.8.0esr (64-bit). Det gik glat denne gang.


Mint fungerer som det skal, men det går lidt for langsomt,

så bl. a. YouTube kan gå i stå under afspilning.  Jeg savner muligheden for at have 4 vinduer, som jeg kan skifte mellem. 



5. april 2024 installerede jeg Ubuntu 22.04 LTS. (også 64 bit). Det var i stedet for Linux Mint,  som drillede mig på flere måder. Denne Ubuntu er jeg mere tilfreds med.


I maj 2023 har jeg installeret Linux Mint (64 bit) på min stationære PC (fra ca. 2014). Så nu kan jeg under opstarten vælge mellem Win 7, Ubuntu 18.04 eller Linux Mint 20. De kører på forskellige partitioner på samme harddisk. Fra Linux Mint kan man hente datafiler og billeder fra de øvrige 2 systemer.


 Tidligere har jeg prøvet mange forskellige Linux Distributioner på flere forskellige PC'er.  En gammel Ubuntu version (2018?) kunne installeres på en HP PC med 32 Bit fra ca. 2005, som står i vores feriehus.  Andre distributioner var så primitive, at de kun kunne bruges til testformål. F. eks. kunne de ikke køre med Wi-Fi.  Nogle kunne bruges til  børneprogrammer på en PC med kun lidt/få  Ram.  




Linux for absolut begyndere


Det er en god idé at have en (ekstra) (stationær) PC med DVD-drev, som man kan lege med, uden risiko for at ødelægge dokumenter og billeder. Men den skal helst have en 64 bit CPU, men det har de fleste PC'er, der er fremstillet i 2015 eller nyere. 8 GByte RAM og 40 Gbyte ledig på harddisken er også fint.


Køber man et LINUX blad 2.), så følger der ofte en DVD med, denne har flere forskellige LINUX Distributioner, som man kan øve sig med. Man behøver ikke at installere dem på harddisken, hvis der er en LIVE udgave. Dennes pakkes ud i RAM hukommelsen (hvis der er plads nok). Dette tager måske 10 min.  Der gemmes intet på harddisken, dvs. koder til Wi-Fi skal tastes ind, hver gang man starter. Uret skal måske stilles og man skal vælge sprog (dansk). Man kan se filer på harddisken og kan måske gemme dokumenter på en USB-RAM. I nogle distributioner kan man først vælge sprog, efter at de er installeret på harddisken. 


Noget er anderledes

Linux folk bruger nogle andre ord end Windows kikkere, det skal man lige vende sig til. F.eks. hedder harddiskene og partitioner noget andet, og de skal "mountes", inden de kan bruges. Linux har en terminal, dvs. et program, der fungere, som den gamle DOS, før Windows dukkede op. 



Linux er født som et flerbrugersystem

Dvs.  hver bruger på en PC har sit eget login og sin egen mappe med sine egne dokumenter. En bruger kan have forskellige rettigheder.   Man skriver SUDO, når man skal være administrator. 



Bøger,  blade og internet:


1.) Linux - teori og praksis for pc-brugere, Christian Hildebrandt-Nielsen, Teknisk Forlag 1999 (med 2 cd-rom'er).

Meget omfattende bog, nærmest en Linux bibel. Desværre er dele af bogen forældet, bl.a. afsnittet om installation af Linux. Det er blevet meget nemmere med de nyere versioner af Linux, som findes på DVD. 


2.) LINUX Welt (Tysk) Blad, der udkommer ca. 6 gange pr. år. Findes også på andre sprog. Beskriver de nyeste udgaver af LINUX og programmer. Der medfølger en DVD, med forskelligt.


3.) Der er utrolig mange sider om Linux på internettet.

Her er nogle:


https://linuxbog.dk/


https://www.ubuntudanmark.dk/