Biler

Biler og kunsten

at holde dem kørende

Der er mange annoncer, anmeldelser og videoer af nye biler. Men oplysninger om, hvordan man holder dem kørende - også efter garantien er udløbet - dem skal man lede længere efter.


Der eksempler på biler, der er dårligt konstrueret og samlet af for dårlige materialer, så de hurtig giver anledning til meget dyre reparationer.


På YouTube kan man finde videoer om modeller, med mange fejl. Modeller med meget dyre reparationer. Vejledninger til at forebygge reparationer og/eller hvordan man selv kan lave reparationer. 

 

Rust

Det der rammer biler i Danmark hård, det er rust.


I området mellem Oslo og Hamburg, der er luftfugtigheden høj det meste af året, og der spredes salt på vejene om vinteren. Det er der ingen bilfabrikker, der tager højde for. Nogle nye biler har garanti mod gennemtæring,  men den er nærmest værdiløs. Reparation af rusttæring, er noget af det dyreste, man kan få lavet på en bil.


Hvis du vil beholde din/jeres bil i mere end 2 år, så er det en god forretning at få bilen undervognsbehandlet.  Der findes en række firmaer, i forskellige kæder, der tilbyder undervognsbehandling. 


En carport/tør garage, vask og voksbehandling kan også holde rusten nede.


Nogle bilmærker og nogle bilmodeller er så dårlige at man må advarer mod dem.


Stellantis, de laver bl.a. Chrysler, Fiat og Jeep. De bliver lavet af dårligere og billigere dele end før i tiden.


Dacia, de er billige i forhold til størrelsen, men de har mange fejl, når de bliver nogle år gamle.


El-biler: Fiat 500e, de har en indbygget lader, som ofte fejler, den kan ikke repareres, men skal udskiftes, det koster op i mod kr. 70.000,-. De er kodede, så  bilen kun kan køre med en meget dyr original  onboard charger

(ladeboks).


https://www.boosted.dk/bilgigant-erkender-fejl-i-elbiler-ejere-faar-erstatning/


Andre bilmærker og nogle bilmodeller er så gode, at de lever længere en gennemsnittet.

Vi har selv en Toyota RAV 4, der er 19 år gammel. Den blev synet og godkendt november 2024.


I forskellige internationale undersøgelser kommer Toyota også ind med nogle fine placeringer. Toyota er dog ingen "evighedsmaskine", de skal også passes med olieskift og serviceeftersyn.


Parkerings-selskaber

Pas på når du parkerer. Visse P-pladser er under kontrol af et parkerings-selskab, der gør deres yderste for at opkræve en parkeringsafgift på op til kr. 1.000.


Det værste selskab hedder OPARKO, de sender opkrævning på kr. 970,- i din E-boks,  hvis din bil har kunnet ses på deres video-overvågning. Også selvom du har betalt med en P-app.


Klager skal indsendes i et skema på deres hjemmeside, Hvis man ikke har udfyldt alle felter i deres skema, så sker der bare intet, når man klikker på [Send]. Har man udfyldt det rigtigt, så skifter knappen farve/nuance og så kan skemaet sendes.  Der går mindst en uge, inden man får svar. I svaret fastholder de deres afgift.  


Inden man får svar på klagen, så sender de bare en NY opkrævning på kr. 1.070. 


Derfor hold din bil LANGT væk fra P-pladser med OPARKO.  



Ajourført d. 5. maj 2025 kl. 19:00